VILKA ÄR DINA DRÖMMAR OCH FÖRVÄNTNINGAR?

OKTOBER

Flempan känns som ett eget litet samhälle, här bor människor från alla kulturer och vi har sjukhus, dagis, skolor och universitet – allt finns här, så man behöver inte åka in till stan!

Jag har varit chef här på Lloyds sedan fyra år tillbaka och jag trivs väldigt bra på företaget. En spännande sak med att jobba här är att många kommer först till oss med sina bekymmer för att få råd, och sen skickar vi dem vidare till vårdcentralen eller sjukhuset. Som tur är ligger det så nära – det är bara att gå över gatan. Vi är också ett av Lloyds utvalda apotek som har ett rådgivningsrum där kunderna kan använda vår padda och appen Kry, där dem kan få kontakt med en läkare och få hjälp på bara ett par minuter. Dessutom erbjuder vi gratis blodtrycksmätning och värkutvärdering. Både unga och gamla kunder handlar hos oss, vissa lär man känna vilket är trevligt, och så vet man exakt vad dem vill ha när de kommer hit.

SABA ALJARAH, CHEF PÅ LLOYDS APOTEK I FLEMINGSBERG

SEPTEMBER

Till mina barn brukar jag säga att ”gör det du älskar så bra att när du väl börjar bli grym på det, så kommer folk att betala dig för det”. Själv har jag under hela mitt liv varit inriktad på konsten – jag pluggade konst i mitt hemland Bolivia, och nu när jag jobbar i blomsterbutiken får jag göra konst och nya skapelser varje dag. Varje gång jag får se leendet hos en nöjd kund känner jag en stor tacksamhet. Jag jobbar tillsammans med min fru Rita här i butiken. Hon har alltid varit intresserad av växter så för henne är detta ett drömjobb. Jag har tidigare jobbat i tryckeribranschen och i framtiden tänker vi bredda butikens sortiment, och börja trycka t-shirts, så att de kan följa med som ett paket med en bukett.

Domny Quevedo, Lilla Blomsterhörnan Flemingsberg centrum

JUNI

Jag har haft den här butiken i Flemingsberg centrum i över tio år nu. Innan jobbade jag i Rinkeby
i sex år och sen fick jag möjligheten att ta över det här. Då tog jag chansen för jag ville gärna
ha eget och vara mig själv. Vi gör allt som har med nycklar att göra och vi har också skomakeri,
lagar väskor, tar emot kemtvätt och mattor och har pengaöverföring. Det är kundernas behov
i Flemingsberg som styr vad som behövs. Ibland kommer det in ett par som ska flytta ihop och vill
ha en till nyckel, eller barn som blivit stora nog att få en egen hemnyckel. Det är fint att få hjälpa
till när det händer något stort i kundernas liv.

CARLOS ERICSON, ÄGER ERICSON TOTAL CLEANING I FLEMINGSBERG CENTRUM

APRIL

Det var inte alls självklart att vi skulle starta en firma tillsammans. Vi gjorde som många andra syskon och slog varandra sönder och samman när vi var små, men sen när vi hade slagits klart så kom vi fram till att båda hade ett mekintresse. Då skaffade vi ett ställe tillsammans och från början var det bara våra egna bilar vi skruvade på, sen grannarnas och så växte det och vi öppnade här 1983. Bilar har kanske ingen egen själ, men vi människor har själar vi måste vårda och för många är bilen en del av den och en vän. Människan bakom bilen är viktigast. En bil har ingen synpunkt om något blir fel, men ägaren har det, så det är ju bilägarna vi servar. Det bästa är att det fortfarande är lika roligt efter alla år.

LARS OCH PER SPEICHER PÅ SPEICHER AUTO I FLEMINGSBERG CENTRUM

MARS

Jag älskar mitt jobb! Stammisar som kom in hit för första gången för 15 år sedan kommer fortfarande och handlar. En dem gick förbi butiken en gång och såg en Maria-staty jag hade i fönstret, då gick hon in och har sedan dess fortsatt handla hos mig. Nu bor hon i Uppsala men i morgon kommer hon på besök. Då ska vi äta, dricka och umgås. Stammisarna har blivit som mina kompisar, vi har fått den relationen till varandra.

1998 tog jag och min man över godisbutiken här i Flemingsberg, och senare tog vi även över presentbutiken som jag nu har drivit i 18 år. Min man jobbar fortfarande i godisbutiken som ligger bredvid min presentbutik. En gång hade jag tankar på att sälja presentbutiken, men det slutade med att jag ångrade mig och fortsatte. Det är inte lätt att lämna det här – butiken har blivit som en del av mig.

Josefin Jabro, 62 år, Izla Lek och Presenter, Flemingsberg centrum

DECEMBER

Mina yngre systrar Doris och Elisabeth startade salongen för 25 år sedan. Det är därför den heter Dorizabeth och nu jobbar vi här alla tre tillsammans. Som frisör blir man både frisör och psykolog, en frisolog, haha. Men vi lyssnar ju inte bara på kunderna, vi öppnar oss också och ger mycket av oss själva tillbaka. Vi både ger och tar emot råd och vi känner verkligen våra kunder. Det bästa är när de kommer tillbaka med ett leende på läpparna. Centrumet är en mötesplats för många olika människor och vi har alla möjliga som kommer till oss. Det är de som jobbar på sjukhuset, studenter från högskolan, barnfamiljer och män och kvinnor. Vi har till och med stammisar som flyttat till Bålsta och Norrland som fortfarande kommer hit för att klippa sig! Det är verkligen jätteroligt.

Bessie Theodoridou, frisör på Salong Dorizabeth i Flemingsberg centrum

 

OKTOBER

Centrumet är oerhört viktigt. Dels är det en samlingsplats för många och dels fyller det en
viktig funktion. För att samhället ska fungera måste man ha de mest basala funktionerna
i närheten, inklusive en dagligvarubutik. Vi har en väldigt stor blandning av människor med
olika bakgrunder i området, på ena sidan av Hälsovägen har vi de som bor här och på den andra har
vi universitetssjukhuset och högskolan. En butik i ett sånt här område har ett väldigt stort ansvar
att tillgodose allas olika behov och det är roligt att vi kan erbjuda det. Vi vill också i vår personal
ha ett tvärsnitt av hur området ser ut och i dag har vi 12 eller 13 olika modersmål representerade
i vår personal. Det finns verkligen en enorm potential och energi i det här området och det är
jättekul att få vara med om det.

Bengt Sallstedt, en av delägarna av Pulsen i Flemingsberg

AUGUSTI

Daisy: Unga för orten är inte bara ett sommarjobb där vi plockar skräp. Vi unga får vara med och göra området tryggare och bidra till en bättre stämning. Ser området fint ut är risken mindre att det begås brott. Folk får se att unga inte är så farliga som vissa tror.
Mariwan: Ungdomarna har fått utbildning i ledarskap, psykisk ohälsa och jämlikhet och eftersom det är valår ville vi också få dem mer involverade i valet. Partierna har besökt oss och fick svara på ungdomarnas frågor och jobba ute med dem. Vi vill visa att tillsammans gör vi förändring.
Daisy: Vi tog upp de frågor vi tycker är viktiga och vi har lärt oss att vi själva kan påverka och förändra vårt område. Det är roligt att även vi unga blir tagna seriöst, för det är vi som är framtiden och som känner området bäst.

Daisy Chammas, 17 år, sommarjobbade i Unga för orten och Mariwan Omar, chef för Samverkan Huddinge

 

 

 

MAJ

Redan när vi var 10 år sa jag och min kompis att vi skulle stå på prispallen i Tokyo 2020. Nu har han slutat brottas, men jag jagar fortfarande drömmen om OS. Förra året kom jag tvåa i EM och att vara topp tre i Europa var en helt sjuk känsla. Känslan att få ta en medalj i OS … ja, det går inte att beskriva. Jag skulle nog gråta. Nu är det bara två år kvar och jag tränar runt 9 till 11 pass i veckan. När du jagar din dröm kan du inte alltid följa med dina vänner och ha kul och det kan vara jättejobbigt. Men jag har tur som har vänner som förstår mig och jag får stöd från dem, min familj och min tränare. Det är jätteviktigt att få känna det stödet hela vägen.

ARDIT FAZLJIJA, 21 ÅR, BROTTARE I HUDDINGE BK OCH MOTTAGARE AV MIKAEL LJUNGBERGS MINNESFONDS STIPENDIUM 2018

MARS

Om alla har tillgång till att träna får vi en friskare kommun. Jag drömmer om att alla ska satsa på sin hälsa både fysiskt och psykiskt och det bästa vore om kommunen fixade fler utomhusgym i alla områden, så att alla kan träna på sina egna villkor. Alla har inte råd att gå på gym, men att träna ute är gratis och för alla. Vi har så fin natur och bra luft här och det är bra att kunna använda det. Träning är det absolut bästa läkemedlet och hjälper en att slappna av och stressa mindre. Men man måste ha koll så man tränar rätt så man inte skadar sig, så det är bra att ha någon som visar först. Ett fint mål att ha är att Huddinge ska bli Sveriges mest hälsosamma kommun.

HABIB IDDRISU, PERSONLIG TRÄNARE OCH GRUNDARE AV GET FIT BOOTCAMP

FEBRUARI

Många har fantastiska, stora drömmar i sitt liv. Men de lever bara i tankarna, de förverkligar dem inte. Jag önskar att fler skulle våga ta det första steget och inte ge upp. Ta chansen när den knackar på din dörr, för det finns så många som har drömmar som aldrig blir verklighet. Våra drömmar är som frön vi planterar i livets trädgård. När trädet växer upp kan alla ta del av det och du blir en förebild både för dig själv och för andra. Då bygger du upp ett självförtroende som kan smitta andra och det kan inspirera nya generationer och påverka samhället. Det är viktigt att engagera sig till exempel i föreningslivet. Var stolt över ditt område och din kommun. Min dröm är att fler ska ta chansen så att fler drömmar kan bli verklighet. Det önskar jag av hela mitt hjärta!

Shabnam Nikpour, VD Shabnam Events and Productions och mottagare av Huddinge demokratipris 2016